activiteiten in de zorg


Ik biedt al ruim 4 jaar in verschillende zorg woon residenties activiteiten aan. Wat begon als senioren stoel yoga is uitgegroeid tot activiteiten organiseren. Aangezien men steeds langer thuis woont, komt men in een later stadium in een zorg residentie wonen. Vaak met zorg zwaarte pakket 6 of hoger. Ik heb speciaal voor deze doelgroep andere activiteiten ontwikkeld dan alleen yoga. De activiteiten zijn gericht op “spel” beleving, groeps dynamiek, mobiliteit en welbevinden. Ik krijg vaak te horen dat de clienten zo vredig, rustig en blij worden. Vanuit mijn jaren lange ervaring met groepen kan ik de groeps dynamiek goed aanvoelen en richting geven.

senioren activiteit met de bewoners rondom groeps dynamiek

 

Een gemeenschappelijk sociale activiteit

Ik bied de clienten de mogelijkheid om tijdens de sociale activiteit, waarin we in een cirkel zitten, met elkaar te zijn. Een sociaal moment dat begeleidt wordt door gemeenschaps-zin-, deel- of contact oefeningen. Het hebben van sociale en persoonlijke contacten geeft mensen het gevoel dat ze iets waard zijn, erbij horen en dat zij ertoe doen. Zij woonden in de thuis situatie niet in een groep en er weer bij horen is een drijfveer voor mij om hen met elkaar te verbinden. Ik bied bepaalde groeps oefeningen aan waarbij ze dit, op een speelse manier, kunnen oefenen. Bijv de complimenten ronde, spiegel spel en de doorgeef spel oefeningen.

de spiegel spel oefening, met twee tallen

 

Het bieden van een veiligheid tijdens de activiteit

Vooral als je fysiek wat kwetsbaarder wordt is veiligheid een belangrijke voorwaarde in de activiteit die ik begeleid. Bent u bang om te vallen of struikelen? Ik kan deelnemers op talloze manieren helpen zich veiliger te voelen. Door de beweging te sturen te begeleiden en de energie op te wekken in het lichaam. Als het lichaam weer wordt geactiveerd en de zintuigen weer in het lichaam gaan voelen, dan gaat de mind weer meewerken om de koppeling tussen fysiek en mentaal te maken. Men komt ahw weer in het lichaam en uit het hoofd. Het effect is dat men wakkerder wordt en zich veiliger voelt. Men wordt zich weer bewust van het lichaam in relatie tot de omgeving. De plaats waar men zich bevindt, wordt dan omgezet in aanwezigheid in het lijf. Het is meteen zichtbaar en men voelt zich veiliger.

 

activiteiten en groepsuitje

groeps uitje met de waterkoets in Haarlem in de zorg

 1. thema middag
 2. boot reisje
 3. talking stick, een ronde tafel gesprek
 4. complimenten ronde
 5. spiegel spel (groep en twee tallen)
 6. doorgeef spel oefeningen
 7. zingen vanuit de ziel
 8. yoga
 9. Gouwe Ouwe, een muzikale reis
 10. spelletjes ( bord, kaart. raad, kleur, geur)
 11. zintuigen doos: zien, voelen, ruiken, proeven of horen.
 12. voorlezen (met rollenspel)
 13. bewegings of meditatie verhaal
 14. verdiepingskaart leggen
 15. klankschalen luisteren en voelen
 16. wandelen
 17. telvisie kijken
 18. ballon spel
 19. parachute spel
 20. sjaal, stokken, hoepel spel

5 dec zwarte piet en sinterklaas activiteit

kamerkoor zingen vanuit de ziel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terugkoppeling naar het zorgleefplan

Na de activiteit is er terugkoppeling naar de zorg met specifieke informatie over de activiteit en de deelnemers. Hoe ging de activiteit. Wat viel op? Waren de deelnemers betrokken? Ik doe verslag over wie er een goed en slechte dag of moment hadden.

Ook heb ik leren rapporteren in de ECD’s vanuit het piramide model. Het zorgplan, behandelinformatie en de wensen van de cliënt. De verslaglegging van informatie in het cliëntdossier is belangrijk om inzicht te krijgen in kwaliteit van zorg voor de cliënt.

deelneemster tijdens de activiteit

De ziekte van alzheimer

Veelal hebben de cliènten de ziekte van alzheimer. De ziekte van alzheimer wordt gekenmerkt door verlies van het korte termijn geheu- gen en verscheidene andere cognitieve vermogens, zoals het spraak- en concentratievermogen. In werkelijkheid is Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. We weten nog steeds niet wat precies de oorzaak is van Alzheimer. We weten echter wel dat we ons best kunnen doen om de ontwikkeling van deze ziekte naarmate we ouder worden te voorkomen. Het doen van bepaalde oefeningen kan wel helpen.

Op de foto hierboven zien we een deelneemster die aan haar hoofd voelt. Dit duidt op verwarring. In de activiteiten probeer ik de deelneemster naar het lichaam te brengen waardoor de verwarring verdwijnt en ze zich veiliger voelen.

Verbeteren van het geheugen

Lichaamsbeweging verhoogt de aanmaak van hersencellen in de hippocampus, cellen die verantwoordelijk zijn voor het leervermogen en het geheugen. Dit zorgt ervoor dat lichaamsbeweging kan helpen om het geheugen te verbeteren en je in staat stelt om dingen veel sneller op te pikken en veel effectiever te onthouden. Een sedentaire leefstijl is daarentegen helemaal niet goed voor het geheugen. Lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop en zuurstofvoorziening naar de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de cognitieve functie ondersteunt wordt en dat leeftijdsgebonden achteruitgang vertraagd wordt.

Oefeningen om de hersenen te trainen

Je geest is als een spier en net als elke andere spier, moet ook deze spier gebruikt blijven worden. Als je deze spier niet vaak genoeg gebruikt en traint, zal hij langzaamaan in kracht afnemen.

Wat levert het op

Door aan te sluiten bij wat belangrijk voor iemand is, ontstaat een ander soort contact. Het gaat niet om de activiteit maar om hoe iemand zich voelt en om het contact dat uit de activiteit voortvloeit, tussen zorgmedewerkers en bewoners, maar ook tussen bewoners onderling. Er ontstaat meer saamhorigheid en bewoners én medewerkers voelen zich meer gezien.

WORKSHOP IN EIGEN INSTELLING

Wenst u in uw eigen instelling een workshop? U kunt uit de verschillende onderdelen kiezen voor de workshop.

Voorwaarden:

* Dag:  Maandag, dinsdag zaterdag of zondag middag

* Kosten: 125,- per workshop

* Duur:   1.5 uur.

* Reiskosten:  € 0,19 per km

AANVRAAGFORMULIER WORKSHOP IN DE ZORG