Basic Alignment Yoga


‘op dit moment geef ik alleen Basic Alignment Yoga privé sessies’

Heb jij rugklachten of wil je meer weten over jouw rug dan kan ik je helpen

Wat is alignment

Alignment betekent uitlijning.  Het betekent een goede lichaamshouding. We oefenen de techniek en uitlijning van het lichaam in de asana’s. Als het lichaam in de juiste positie in de asana is, dus uitgelijnd is, wordt de houding ontspannen en licht. Je kunt het vergelijken met het stapelen van blokken. Door het stapelen van blokken vorm je een beeld van je lichaam. Hoe meer je deze blokken op éen lijn brengt en uitbalanceert, hoe evenwichtiger en soepeler je de asana kunt uitvoeren. De wervelkolom langs een stok uitlijnen, niet recht maken maar respect voor de lordose in de nek en onderrug en kyfose in bovenrug en achterkant van het bekken.

                               Kyphose en een lordose van de wervelkolom 

Goede alignment wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen.

Alignment Yoga

Donna Holleman met de Alignment van de wervelkolom in Virabhadrasana II

Waar werken we aan

In deze Basic Alignment yoga les werken we aan de uitlijning van de wervelkolom en de dieper liggende spieren, de zogenaamde houdingsspieren. Dit zijn de spieren rond de wervelkolom en de gewrichten. Ze zorgen ervoor dat je moeiteloos rechtop staat en in balans blijft. Houdingsspieren die in slechte conditie verkeren kwijnen op den duur weg, zoals dat ook gebeurt bij de spieren van een gebroken arm die zes weken in het gips zit. De wervelkolom leren voelen en weer mobiel maken met name de bovenrug en het heiligbeen.

Basic Alignment Yoga
Basic Alignment Yoga les waarin ik met de stok werk

Door de houdingsspieren weer in alignment te brengen zul je een moeiteloosheid gaan ervaren wat belangrijk is voor een gezonde balans tussen lichaam en geest.

Het gebruiken van het achteroverbuigings boogje in de les

In dit filmpje zie je goed hoe het boogje gebruikt wordt en hoor je de uitleg waar het voor wordt gebruikt. Met name de bovenrug en het sacrum hebben veel baat bij de ondersteuning van het boogje.

Wat doen we in de les

In de les werken we met hulpmiddelen zoals stripjes, achteroverbuigings boogjes, blokken, stoelen en allignment stokken en zal de docent correcties ter bevordering van de houding uitvoeren. Het is een rustige yogales. Deze les is uitermate geschikt voor beginners, mensen met (oude blessures) en als wilt leren zachter en rustiger met je lijf om te gaan.Gevorderde studenten kunnen deze les goed gebruiken voor het verdiepen van meer innerlijke thema’s en eigen modificaties van Asana’s.