de werking van bindweefsel ofwel facia in Yin Yoga


de werking van bindweefsel ofwel facia in Yin Yoga

Fysiek stimuleert Yin Yoga bindweefsel, zoals banden en kraakbeen, door er voor een langere tijd een zachte spanning op te brengen. Hierdoor bereik je een maximale beweeglijkheid van de gewrichten.

Het bindweefsel verbind en omringt elke structuur in het menselijk lichaam. Zie hieronder een heel mooi filmpje helemaal ingezoomd op het bindweefsel. Je ziet dat het een netwerk is met kernbolletjes met aan elk kern bolletje drie strengetjes waar vloeistof doorheen stroomt en zich tijdens het uitrekken oprekken van het lichaam in bijv Yin Yoga zo’n strengetje zich splitst waardoor je ruimte ervaart in je lichaam.Het begrip van bindweefsel is erg belangrijk in Yin Yoga. Dit rekt nl op of uit gedurende deze 3 minuten.

Je zal het niet gelijk ervaren omdat het bindweefsel op plekken in het lichaam ophoopt en zich verzameld om die plekken te beschermen. Het zit daar vaak vast zonder dat je dit voelt. Dat voelt als weerstand in de yin yoga houding. Door te blijven ademen zal het bindweefsel gaan verruimen en je ervaart het loslaten van spanning en weerstand waardoor je dieper gaat ontspannen.

Iedereen kent wel de plek waar de nek overgaat inhttps://youtu.be/Lrwddm6ces0 de bovenrug daar hebben de meeste mensen zo’n fascia ophoping. We noemen dit ook wel de Buffalo hump. in bijv vooroverbuigingen waar het hoofd hangt en de schouders breed worden zal deze bobbel zich gaan openen en verruimen. Maar ook alle schouderstand variaties zijn goed om deze plek te leren voelen en ontlasten van deze ophoping van fascia waardoor de energie weer gaat stromen. Dat is waar gedurende of na de les, het heerlijke gevoel vandaan komt.

Over Yin Yoga

Met de Yin Yoga lessen leer je diep te ontspannen, gewrichten, banden en pezen soepel te houden/ maken en de energiebanen in je lichaam in balans te brengen.

Fysiek stimuleert Yin Yoga dus het bindweefsel, zoals banden en kraakbeen, door er voor een langere tijd een zachte spanning op te brengen. Hierdoor bereik je een maximale beweeglijkheid van de gewrichten.

Yin Yoga is een serie grondoefeningen waarin de spieren ontspannen blijven. Doordat de houdingen tijdens Yin Yoga lang (gemiddeld 3 minuten per houding) worden aangehouden en er geen spierkracht gebruikt wordt, werkt Yin Yoga herstellend op fysiek en meditatief op mentaal niveau.

Het meditatieve aspect ondersteunt het ontwikkelen van mindfullnes, brengt je in de zijnsmodus en werkt kalmerend. Je kunt ervaren hoe je weerstanden in je lichaam en geest los kunt laten, door te ademen en steeds dieper te ontspannen.

Hieronder in het filmpje zie je de beweging en de flexibiliteit van de fascia. De kernbolletjes als lichtpuntjes met lichtgevende strengetjes als verbindingen.

Voor wie is Yin Yoga geschikt?

Yin yoga lessen zijn geschikt voor mensen met klachten en is echt een cadeautje voor jezelf!
Niet zweten, niet presteren, maar jezelf er volledig laten zijn zoals je bent.
De lessen zijn geschikt voor iedereen, met of zonder yoga ervaring. Een mooie aanvulling op yang yogavormen zoals flow poweryoga. Maar ook mensen met blessures en mensen met een zittend beroep kunnen hier veel baat bij hebben.

 

Yin Yoga Yogajolanda Jolanda Schoenmaker

yin yoga in yogacentrum Innerwork aan de helmlaan, donderdag 19.00-20.30 en zaterdag 09.30-11.00

WAAR geef ik Yin Yoga

Yin Yoga les is op dinsdag avond 19.00-20.15 in Yogacentrum Innerwork, Kleverlaan en donderdag 19.00-20.30 in Yogacentrum Innerwork, Helmlaan en zaterdag 09.30-11.00 in Yogacentrum Innerwork, Helmlaan 64, 2015 LG Haarlem opgeven via www.yogainnerwork.nl

Ik geef de hele zomer door les.

Er is nu een aanbieding 3 lessen voor €25

kijk op www.yogainnerwork.nl