yogajolanda


Yogajolanda is Jolanda Schoenmaker

www.yogastudiohaarlem.nl  2003 tot 2016

Jolanda Schoenmaker

Professioneel yoga en meditatie coach. Personal Yoga sessie of energie chakra sessie 
Specialisme: Personalised attention en zand zakken

Verzorgt groeps en privé lessen in Yin Yoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra, Prana flow Yoga, Basic Alignment, Vijnana Yoga en Mindful Yoga.

Werkzaam geweest voor zorg instelling Spaar en Hout, Zorg Residentie Hildebrand, Yogacentrum Innerwork,  Studio 44 en Yoga Moyo.
 
“Al mijn hele leven heb ik een passie voor het lichaam, beweging en sporten. Als kind heb ik zo’n beetje alle sporten beoefend en ben gaan studeren aan de sportschool. Beweging en sporten was mijn leven.
Toen ik ouder werd ben ik op de bewegings opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten in Amsterdam met yoga in aanraking gekomen.
Ik was gelijk verkocht en al tijdens mijn carrière als bewegings actrice op de bühne in het theater ben ik een 8 jarige klassieke yoga opleiding begonnen. Later volgden nog een therapeutische verdieping yoga opleiding en vele yoga cursussen en yoga workshops. 
Ik begon al snel met yoga lesgeven aan toneelgroepen en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Vandaaruit ben ik mijn eigen Yogaschool begonnen YogastudioHaarlem, waar ik 15 jaar eigenaresse van ben geweest. Daar heb ik yoga docenten en leerlingen begeleid en zelf dagelijks verschillende stijlen yoga lessen gegeven.
Inmiddels heb ik ruim 20 jaar ervaring in het geven van Yoga lessen. In verschillende studio’s verzorg ik momenteel  groeps yin yoga, restorative en vijnana yoga lessen, YOBAG masterclasses en individuele coaching.
 
Voor meer info bekijk het filmpje hieronder.
 
Via het geven van yoga lessen ben ik in verschillende zorg instellingen stoel yoga gaan geven. Ben ik mij steeds meer in de zorg gaan thuis voelen.

Nu ben ik inmiddels alweer 1.5 jaar in de zorg aan het werk.

Namasté Jolanda”
Het lesgeven en oefenen van Yoga is een passie.
Het lesgeven is het delen van dezelfde ruimte, stilte, energie, kennis, vrede en harmonie. Het delen met mensen is een grote inspiratiebron voor mij. Wanneer we samen luisteren, ontspannen en leren we samen.

Het belangrijkste principe in de les is gronding. Vandaar dat ik in de Yin Yoga en de Restorative Yoga met zandzakken werk. Deze worden op specifieke plekken op het lichaam geplaatst in de houding waardoor je deze plekken beter kunt voelen zakken en contact maken met de grond. De plaats waar we contact maken met de aarde of het nu in staan en of zitten is is de plek waar we het eerst loslaten. Het contact maken met de stabiele ondergrond geeft ook gronding. Wij voelen deze gronding en op hetzelfde moment kunnen we ervaren dat het eigenlijk de aarde is die ons gronding geeft en draagt. Dit principe van gronding heeft een eindeloze diepte en is zo rijk in haar kennis. De top van ons lichaam kan altijd meer ontspannen en zinken op dat lichaamsdeel dat in contact is met de aarde. Zo kunnen zelfs ingewikkelde houdingen ontspannen voelen en er eenvoudig uit zien. En zo kan bewegen meditatie worden.

In mijn lessen speelt meditatie een belangrijke rol om te ontspannen en te vertragen van lichaam en geest .

Ik werk het grootste deel van de tijd met 3 basis elementen .    

voelen
vertragen
adem ruimte    

De vertraging en het minder doen in ons lichaam en geest zorgt voor de vertraging van de ademhaling en het hart ritme die essentieel zijn voor ontspanning. Dit staat centraal in mijn lessen.

Niet de geest die ons richting geeft in de asana(houdingen), maar bijna alsof de richting uit het lichaam zelf ontstaat. Het lichaam heeft een intelligentie maar wordt vaak door gedachtes niet gehoord. Luister naar je adem die brengt je naar de plek waar de sleutel ligt om de lichamelijke wijsheid te ervaren.

Door te leren voelen, observeren en luisteren, kunnen we innerlijke energieën beginnen te ervaren. En zo ook de korte momenten van Samadhi of verlichting beginnen te voelen.

Meditatie leert ons om vriend te worden met onze geest, ons hart en ons lichaam. Om ons bewustzijn te richten op specifieke plaatsen in het lichaam, hierdoor krijgen we rust en helderheid van geest. Het is een systematische gestructureerde meditatie die onze geest zachtjes meer en meer dieper naar binnen begeleidt. Via onze zintuigen brengen we onze geest eerst naar de buitenste laag, het lichaam dan naar de midden lijn van ons lichaam, de wervelkolom. Daarna naar de neusbrug om daar de beweging van de adem te observeren, daarna de ruimte in het midden van de ribbenkast. Om onze reis verder te vervolgen naar het centrum van bewustzijn. Dit is voorbij ons lichaam, onze adem en onze geest. Voorbij gedachtes, meningen, opinies, oordelen. Voorbij ons centrum. Voorbij de horizon. Voorbij grenzen en begrenzingen. Yoga is a world without boundaries.

kijk hier voor meer info www.yogastudiohaarlem.nl

Om uiteindelijk één te worden met Alles.

Yoga ( Sanskriet : éénwording ) is de verwijzing naar de realisatie van de directe ervaring van de éénwording tussen Atman en Brahman, Jivatman en Paramatman en Shiva en Shakti en van de realisatie van Purusha die los staat van Prakriti. Yoga is de realisatie van de éénwording van de microkosmos van het individu met de macrokosmos van het universum .

Ik hoop je te inspireren op weg naar Yoga en wil je graag uitnodigen voor een privé of één van mijn groepslessen, masterclass of workshops.

Ik wil graag alle leraren die ik heb ontmoet (Teresa Caldas, Donna Holleman, Orit Sen-Gupta) bedanken. En natuurlijk de studenten die ik ontmoet op het Pad.

Speciaal dank aan Swami Ma Tripurashakti Bharati en Swami Jnaneshvara Bharati voor het belangenloos geven van hun kennis.

Dat er maar veel mensen wakker worden door yoga en dat deze mind daardoor een beetje dieper naar binnen in de wereld van yoga mag duiken en er hoop op eenwording en liefde is gekomen.

om shanti shanti shanti (vrede vrede vrede)

Namaste jolanda