Mindful Yoga


Vrijdag ochtend vanaf 28 sept Yoga centrum Innerwork, helmlaan 64 2015 LG Haarlem
opgave hier

Wat is Mindful Yoga

“Gedachten zijn als rimpels op het wateroppervlak. De essentie van het water , onze ziel, blijft onaangetast”

In Mindful yoga staat het cultiveren van open aandacht centraal. Aandacht voor lichaam, zintuigelijke waarnemingen, gedachte, emotie en beweging.

Mindful yoga nodigt je uit om uit de doe-modus (bezig zijn met het verleden en wat nog gaat komen) te stappen en in het hier en nu waar te nemen wat zich voordoet (zijns-modus), zonder oordeel. 

Niet oordelen
Een bijzondere pijler van mindful yoga. Hoe fijn is het om met iemand te zijn die niet oordeelt! Je voelt zo vrij als een vogel bij zo’n persoon en je hoeft je niet anders voor te doen. Jij kunt dit ook. Als jij dit ook doet, ervaar jij, en andere mensen, meer liefde, vreugde en vrijheid.

Wat is niet oordelen?
Niet oordelen is inzien dat het gedrag van andere mensen pure conditionering is: het is niet wie ze zijn, maar wie ze voordoen te zijn. Begin met jezelf niet meer te oordelen, en ga dan door met het niet meer oordelen van andere mensen. Heb je bijvoorbeeld een partner? Heb dan complete acceptatie van je partner zoals hij of zij is.

In het dagelijkse leven zijn we vaak geneigd gedachtes of emoties te labelen als positief of negatief en er hele verhalen aan te verbinden. Dit resulteert enerzijds in willen vasthouden van/ hechten aan een mooie gedachte of wrok en anderzijds met man en macht van een vervelende gedachte of emotie af willen komen. Dit kost bakken energie en kleurt je beeld op de wereld.

Als je labelt, zeg je: ‘Oh, oké ik weet nu wat het is.’ Dan mis je de diepte, mysterie en maak je er geen contact mee. Je mist de essentiële realiteit ervan. En de verrassing is: je doet dit ook met jezelf: je hecht concepten en labels aan wie je denkt dat je bent, en dan mis je de diepte van je eigen wezen. Labelen is als een soort verwachtingen hebben. Wanneer zijn er tegenvallers? Als er verwachtingen zijn. 

Hoe simpel zou het leven zijn? Het regende, hij heeft niet gebeld. Ik was daar. Hij was niet daar. Dat is alles.

Mindful yoga is een vorm van Hatha yoga waarbij de techniek van meditatie op de voorgrond ligt. Dit betekent dat in actieve vorm, door het uitvoeren van verfijnde bewegingsoefeningen, opmerkzaamheid (mindfulness) beoefend en gescherpt wordt.

In het lichaam is meer op te merken dan alleen de bewegingen die het maakt met alle mogelijk- en onmogelijkheden. We hebben ook gedachten, er zijn stemmingen, emoties en allerlei andere innerlijke reacties. Wanneer we stiller en met meer aandacht gaan bewegen ontvouwt zich een heel spectrum aan waarnemingen die ons kunnen verrassen.

Wat doet Mindful Yoga

Door met aandacht subtiele lichaamsoefeningen uit te voeren komt vanzelf een proces van innerlijk vertragen op gang. Het vertragen schept rust en ruimte waarin het lichaam vertelt wat er op diverse niveaus gebeurt. Dit kunnen zowel aangename als onaangename gewaarwordingen zijn: de ervaring van ruimte, vreugde en souplesse bij het bewegen en denken, naast weerstand, pijn, schaamte of innerlijke strijd. Hoe we omgaan met het lichaam en onszelf wordt zichtbaar.

mindful yoga, empty the space

Mindful yoga helpt om oordeelvrij dichtbij de ervaring van het moment te blijven. Een zachte, vriendelijke houding is daarbij een voorwaarde én kwaliteit die mindful ontwikkelt. Het perspectief is: bewuster en soepeler omgaan met jezelf en met de indrukken van alledag.

Vrijdag ochtend vanaf 28 sept Yoga centrum Innerwork, helmlaan 64 2015 LG Haarlem
opgave hier