senioren yoga


Senioren yoga op donderdag 11.00-12.15 bij Yoga studio Innerwork aan de Kleverlaan

Een yogales voor senioren (60-70 plussers) kenmerkt zich onder andere door het tempo. Bij senioren yoga ligt dit lager zodat deze ook toegankelijk is voor mensen met klachten. De oefeningen zijn rustig, niet te lang en niet te zwaar. Alle gewrichten worden bewogen, zonder dat er gewicht op het gewricht staat! We maken gebruik van draaiingen, buigingen en strekkingen.

Deze bewegingen van met name de heup en knieën oefenen we in zittende houding op de stoel. Door onbelaste bewegingsoefeningen met de gewrichten te doen, zullen ouderen soepeler bewegen en zal de energie weer gaan stromen. Doordat yoga niet prestatiegericht is, is het uitermate

Onze ouderdom komt helaas met gebreken. De doorbloeding van de spieren wordt minder, voedingsstoffen worden minder aangevoerd en afvalstoffen niet goed afgevoerd. Verzuring en stijfheid treden op. De kwaliteit van het gewrichtsvocht gaat achteruit.

Door de hormonale verandering bij de overgang (bij vrouwen) worden gewrichtskapsels stugger. Naast deze stijfheid treed er ook artrose op, door onevenwichtig gebruik (te weinig beweging en “teveel” belasting) van de gewrichten. Artrose veroorzaakt op zichzelf ook stijfheid van de gewrichten. Rondom de gewrichten zitten veel energie-punten, die mede verstoord raken.

Door onbelaste bewegingsoefeningen met de gewrichten te doen, zullen ouderen soepeler bewegen en zal de energie weer gaan stromen. Het kraakbeen wordt gevoed en artrose wordt minder en tegen gegaan.

Door een samenspel van bewegingconcentratieademhalen en het allerbelangrijkste: met het zeer bewust aandacht geven aan de oefening, bevorder je de doorbloeding en beweeglijkheid. We streven naar verbetering van de algehele conditie en het hervinden van de innerlijke levenskracht. Het resultaat is dat u letterlijk en figuurlijk beter in uw vel zit!

Voel hoe je op de stoel zit, terwijl je dit leest. Zet de voeten plat op de grond, strek de rug en houd het hoofd opgericht, haal nu zo diep en stil mogelijk adem tot hoog in de longen. Til de borst ruim en hoog, houd even vast en adem heel rustig door de neus uit en ontspan daarbij de schouders. Sluit de ogen… en voel wat er IS