Vijnana Flow Yoga


De Vijnana flow Yoga maandag 19.30-20.45 uur in Studio44

Meld je hier aan

 🧘🏼‍♀️💚🙏🏻 Best “all in one” yoga” integrating all components of the human system ~breath ~ body~ mind ~ soul
Yoga with intention, sankalpa’s for personal spiritual growth

Come and feel your feet on the yoga earth mat and breath into the heart of relaxation 💚

Ik ben blij dat ik weer Vijnana Yoga lessen ga geven. Ik ben en blijf een Vijnani in hart en nieren. Ik heb er zolang in les gegeven in de studio en nog steeds is het nog steeds mijn main asana practice.

De Vijnana flow Yoga les zal bestaan uit 4 blokken:

 1. zitten(meditatie)
 2. pranayama (ademhalingsoefeningen) 
 3. asana (houdingen) in flow verbonden met zonnegroet
 4. liggende meditatie(Savasana)

Deze blokken zullen worden uitgevoerd met een focus op de zeven principes van Vijnana Yoga:

 1. ontspan het lichaam
 2. kalmeer de geest
 3. intentie, sankalpa
 4. gronden
 5. verbinden
 6. ademen
 7. verlengen

Het 4e principe is gronding. De plaats waar we contact maken met de aarde of het nu in staan en of zitten is is de plek waar we het eerst loslaten. Het contact maken met de stabiele ondergrond geeft ook gronding. Wij voelen deze gronding en op hetzelfde moment kunnen we ervaren dat het eigenlijk de aarde is die ons gronding geeft en draagt. Dit principe van gronding heeft een eindeloze diepte en is zo rijk in haar kennis. De top van ons lichaam kan altijd meer ontspannen en zinken op dat lichaamsdeel dat in contact is met de aarde. Zo kunnen zelfs ingewikkelde houdingen ontspannen voelen en er eenvoudig uit zien. En zo kan bewegen meditatie worden.

“In de Vijnana Yoga is het 3e principe intentie. In andere vormen van yoga wordt dit in het sanskriet Sankalpa genoemd. We gaan in de les dmv positieve affirmaties en visualisaties je intentie versterken. Zodat deze intentie ons gaat ondersteunen in het dagelijks leven” 

Ik merk dat ik het mis om vanuit de asana’s en adem, zoals de vayu’s, het lichaam te ervaren. Om vanuit de voeten te voelen en om daarvanuit het geheel weer te voelen. Na al mijn andere voornamelijk yin, hatha en  restoratie yoga lessen in en rond Haarlem strijk ik voor mijn gevoel weer neer op het nest om terug te komen bij de Vijnana yoga. Ik heb lang uitgekeken naar een mooie fijne studio waar ik me op mijn plek voel en heb deze nu gevonden in Studio44 op de Burgwal in Haarlem.

Jolanda Schoenmaker Vijnana flow Yoga

De kracht en het effect van Vijnana Yoga is een stevig geaard lichaam met een ontspannen transparante geest. Ik verheug mij dat ik deze all in one Yoga stijl weer mag doorgeven.

Ik ben voor het eerst afgestudeerd in 2001 en voor de tweede keer bij de internationale opleiding van Orit in 2008
kijk voor meer informatie op de site  Vijnanayoga.com

Opleiding certificaten Jolanda Schoenmaker

In de vijnana yogales ligt het accent op de verbinding (5e principe) van de grond (4e principe) via de voeten en benen naar ons centrum in het bekken (Samana Vayu) in de serie asana’s. Gaan voelen en ervaren wanneer is de beweging naar buiten en waneer bewegen we naar binnen.

Het is dezelfde soort yoga die ik les gaf in Yogastudiohaarlem.

Beweging van binnenuit onderzoeken, bewust te worden en moeiteloos maken. In de yoga houdingen probeer je de regelmatige ademhaling (6e principe) te laten flowen en leer je om door te ademen tijdens de yogahoudingen.

We hebben de neiging om de adem in te houden als we in een yogahouding staan en het moeilijker wordt.

Je gaat ontdekken dat de beweging voortkomt uit de adem en de gronding en niet andersom.

Eerst de gronding uitnodigen en voelen dan de adem laten ontstaan en dan volgt de beweging als vanzelf.

We oefenen in een rustig tempo. We zullen verschillende yoga ademhaling oefeningen leren zoals de diafragmatische ademhaling, vuurademhaling, blaasbalg ademhaling en de links/rechts ademhaling (nadi shodana). Je zult gaan ervaren dat de adem je levensenergie is, de motor onder elke beweging.

Orit Sen-Guta practicing Vijnana Yoga

De innerlijke helderheid die voortkomt uit persoonlijke ervaring staat centraal in de beoefening van Vijnana Yoga. Het is een oefening van lichaam en geest, die streeft naar eenvoud en tegelijkertijd precisie zoekt in houding en ademhaling door een diep innerlijk luisteren en een helder, breed beeld.

Ik nodig je uit om moeiteloos mee te flowen

Door je te concentreren op de zeven principes, kunnen we innerlijk aandachtig zijn en van binnenuit zien en begrijpen om met onderscheidingsvermogen te handelen in de wereld.

Een ander uniek aspect van Vijnana Yoga is de focus op de tien vayus in onze praktijk.

5 inner Vayu’s van Vijnana Yoga

Vijnana Yoga werd in 2003 opgericht door Orit Sen-Gupta, een student van Dona Holleman, in samenwerking met oude yogadocenten, en zet de yogatraditie voort van Sri Krishnamacharya en zijn studenten BKS Iyengar en Pattabhi Jois.

Een natuurlijke voortzetting van de lange traditie van yoga. Vijnana Yoga is niet nieuw: het yogische concept van vijnana – begrip van binnenuit – geeft uitdrukking aan de geest van onze beoefening en de principes die deze begeleiden.

Shankara, de vader van de Vedanta-yogaschool, legt uit dat Vijnana een begrip of kennis is die niet voortkomt uit externe informatie die is geleerd van een leraar of traditie, maar uit een innerlijke helderheid die wordt onthuld door persoonlijke ervaring.

Ramakrishna gaat verder met deze interpretatie door te zeggen dat de kennis en zekerheid dat vuur hout brandt jnana – kennis is. Maar om rijst te koken op dit vuur, om de rijst te eten en er erdoor gevoed te worden, dit is vijnana – om te weten, te ervaren en te begrijpen van binnenuit.