Yoga Nidra


Yoga Nidra Yogastudiovelserbroek maandag en vrijdag 18.30-19.30 Zadelmakerstraat 4 1991 JE Velserbroek Tel: 023 – 538 4002

Yoga nidra is bewuste diepe slaap ookwel yogic sleep. De meest diepe meditatie in yoga. Het leidt het bewustzijn door verschillende lagen naar een staat van diepe stilte, helderheid en inzichten. Het gevolg is het ontkleuren en verminderen van diepe gewoontepatronen ookwel samskara’s in yoga die ons karma bepalen.

In Yoga Nidra verlaat je de waakstaat, ga je door de droom staat, en kom je in de diepe slaaptoestand, maar je blijft volledig wakker.

yoga nidra

Yoga Nidra is al duizenden jaren bekend bij de wijzen en yogi’s. Van de drie bewustzijnstoestanden van Waken, Dromen en Diepe Slaap, zoals uiteengezet in de Upanishads, in het bijzonder de Mandukya Upanishad, verwijst Yoga Nidra naar het bewuste bewustzijn van de diepe slaaptoestand, aangeduid als prajna in Mandukya Upanishad.

Dit is het derde van de vier niveaus van bewustzijn van AUM mantra, gerelateerd aan de staat vertegenwoordigd door de M van AUM. 

circle chart a u m
waak, droom, slaap en Silence

De vier staten zijn Waken, Dromen, slapen en silence ook wel turiya genaamd of de vierde staat.

De toestand van Yoga Nidra, bewuste Diepe Slaap, is meer of subtieler dan het beeld en het mentale proces van de Waak en de  droom staat.
Als een staat van bewuste diepe slaap is Yoga Nidra een universeel principe en niet het exclusieve domein van  leraren, stromingen of tradities.