yoga voor mensen met alzheimer


Sinds enkele jaren geef ik yoga lessen aan dementerende mensen. Dit geef ik in een aantal zorg instellingen in Haarlem. Het geeft een enorme voldoening om met deze mensen te werken. Ik probeer ze uit het hoofd in het lichaam te laten komen. Ik maak gebruik van yoga houdingen en  yoga principes. Zoals gronden, bewustworden en leren voelen. In de praktijk komt het er op neer dat je flexibel en creatief moet omgaan met de lesinhoud.

De blije dames van de senioren stoel yoga les

Simpele oefeningen met de sjaals, de lichte bal en de stokken geeft houvast en maakt het leuk. Zittend op de stoel gaan we op de tenen lopen, stampen met de voeten en navoelen en mag iedereen zeggen wat hij of zij voelt. En als die keuze moeilijk is geef ik ze een gesloten vraag. Gaat het tintelen? Waarop ze ja of nee kunnen zeggen. Ze zijn niet gewend dat een gevoel als tintelen een betekenis heeft. Dus leg ik uit dat dat energie is. Zoals elektra. Het lichaam warmt op. Het effect is dat ze minder piekeren en minder zorgen hebben.

De zwaaiende dames in de stoel yoga

Ze leren op een intuitieve manier contact maken met het lichaam en weer in beweging komen. Als de mensen contact met het lichaam maken worden ze helderder in het hoofd, is de aandacht op de oefening. Alzheimer en alle varianten daarvan zijn dan minder op de voorgrond. Ze zijn alert en wakkerder. Een simpele oefening als leren gapen is een ware bevrijding voor de mensen. Doordat ze in het hoofd leven is de ademhaling oppervlakkig. De adem is de directe link naar het zenuwstelsel. Ben je gespannen adem je sneller en houd je de adem vast. Ben je rustig adem je dieper en wordt je ontspannen. Door te leren gapen ontspannen de spieren rondom de keel en ribbenkast en komt er weer ruimte om door te ademen. Het is mooi om te zien dat het helpt.  

Auteursrecht: <a href='http://nl.123rf.com/profile_belahoche'>belahoche / 123RF Stockfoto</a>

de dames in de yoga les oefenen  de vaardigheid, reaktie: met de bal

Dementie is eigenlijk geen ziekte, maar een syndroom. Dementie is de verzamelnaam voor aandoeningen die gekenmerkt worden door versnelde achteruitgang in het geheugen en het denkvermogen en Alzheimer Dementie is een soortnaam, evenals bijvoorbeeld vasculaire dementie, fronto temporale dementie, etc

Er zijn meer dan 50 ziekten bekend die dementie kunnen veroorzaken. 70 % van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Bij ongeveer 16 procent van mensen met dementie zijn de verschijnselen het gevolg van stoornissen in de doorbloeding van de hersenen, zoals een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct). Dit heet vasculaire dementie.

Klik hier voor de tijd en de locatie. Kijk ook op de mentorschaps pagina klik hier